top of page
johnny00094649jpeg_edited.jpg
engels Kijk Mij
Schermafbeelding 2562-01-04 om 00.01.38k
zie Dalai Lama nederland
see before 9/11
Schermafbeelding%202021-04-14%20om%2023.
IMG_8474.jpg
Schermafbeelding 2021-11-06 om 23.18.png
IMG_8732.jpg
IMG_3534.jpg

 

Geboren 1951 Haren(gr)1971-1973 AKI - kunstacademie Enschede, 1973-1976  Psychopolis  VrijeAcademie Den Haag, filmworkshop o.l.v. Frans Zwartjes. Daarna scenario en regie speelfilms, vanaf 1990 studio regie voor diverse VPRO programma's, sinds 2001 documentaires voor Boeddhistische Omroep, daarnaast vanaf 2010 schrijver.
 

BOEDDHISTISCHE OMROEP

Hieronder staan eerst films die ik voor de Boeddhistische Omroep maakte - scenario en regie, sinds 2007 ook muziek en vanaf 2014 ook camera. Sinds 2016 is de Boeddhistische omroep ondergebracht bij de KRO-NCRV en heet het de Boeddhistische Blik.

​

GOED OUD

2020/60 min.

De grote verhuizing van het artistieke seniorencomplex Het Rosa Spierhuis wordt vastgelegd. Zowel filmmaker als bewoners worstelen met vergankelijkheid.

 

KIJK MIJ

2019/60 MIN.

Rondom I amsterdam achter het Rijksmuseum zijn selfies makende mensen vier seizoenen lang gefilmd. Wat is die aandacht voor het ik? En wie is die ‘ik’ eigenlijk?

​

IN DE SCHOOT VAN DE ZEE

2017/60 min.

Wat doet de zee met een mens? Op het srand van Scheveningen wordt, het hele jaar rond, enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee.

​

DE WIJSHEIDSRIDDERS

2016/60 min.

Filmmaker George Schouten neemt met camper afstand van de ratrace van alle dag. Zijn 13-jarige zoon Bernie duikt juist volop in het leven.


ANGST

2015/60 min

Van vijand naar vriend.

Hoogtevrees, verlatingsangst, doodsangst en angst voor de angst zelf. Angst heeft vele gezichten. In deze film kruipt George Schouten dicht op de huid van vier mensen die door hun eigen ervaringen een bijzondere kijk hebben op angst. Ondertussen kruipt de angst steeds meer onder zijn eigen huid, door twee recente ervaringen met de dood. Vijf verhalen die laten zien hoe angst kan veranderen van vijand naar vriend.

 

BOEDDHISME EN DE TOEKOMST

2015/30 min

Een pil naar verlichting? Een game waarin je de onderlinge verbondenheid van alles ervaart? Geen uitvinding wordt geweerd tijdens de jaarlijkse Buddhist Geeks Conference. Innovators, leraren en beoefenaars over hoe technologie kan helpen op het pad naar verlichting.

 

THE FOUR NOBLE TRUTHS

2014/55 min

Waarom is het leven nooit zoals we het zouden willen? Waarom blijft het altijd maar piepen en knarsen en voelt het leven soms zelfs ondraaglijk? Ook 2500 jaar geleden al stelden mensen zichzelf deze vragen. Boeddha vond er in de 'vier edele waarheden' een antwoord op tijdens zijn meditaties onder de Bodhiboom in India, waar hij verlicht raakte. In Sarnath sprak hij tijdens zijn eerste lezing deze waarheden uit: er is lijden, dat lijden heeft een oorzaak, en die oorzaak kan worden opgeheven, met behulp van het achtvoudig pad.

Inzichten die al eeuwenlang meegaan, maar zijn ze nog wel passend in deze hectische tijden? In het Sarnath International Nyingma Institute, opgericht om oost en west dichter bij elkaar te brengen, kwamen twintig bijzondere mensen gedurende vijf dagen bijeen. Hier deelden ze hun eigen leed en hun inzicht in hoe daar mee om te gaan volgens het principe van de 'vier edele waarheden'. Onder hen waren onder andere Paul Scheffer - hoogleraar Europese Studies,  Joseph Antony - een Indiase mysticus die al vijftien jaar door India rondzwerft, Sugata Mitra -- TED Talk Prize winnaar 2013 en het echtpaar Sandra Alderden en Santi Bounesthisane, beiden leerlingen van Thich Nhat Hanh. 

 

DE WERELD VAN CHRIS HINZE

2013/ 60 min

Chris Hinze maakt al 50 jaar muziek, waarvan hij er 40 in theaters heeft gestaan en dat viert hij met de de jubileumtour Sun Wind Rain Water & Corn. Een theatershow die is gebaseerd op de cultuur van de Maya Indianen. Samen met zijn vriend en kunstenaar Wouter Stips Stips, reist hij naar Mexico, Guatemala en Belize, waar hij via de Maya-route inspiratie opdoet voor het concert. Tijdens de theatershow zal zal kunstenaar Stips live op het podium schilderen. Vroegere muziekvrienden als Junky XL en Claron Mcfadden verfijnen het beeld van het fenomeen Chris Hinze - altijd en overal in de weer met hemelbespromende plannen.  

GEZONDHEID IN EIGEN HAND
2013 / 60 min /
Welke rol speelt levensstijl in onze gezondheid en wat kunnen we er zelf aan doen? Gezondheid in eigen hand is een portret van de praktijk van Maryse Moerel, die jaren geleden zelf voor deze vragen stond. Door te veranderen van voeding en leefgewoonten gooide zij het roer om.

 

DE KUNST VAN HET OUDER WORDEN

2012/ 60 min
Zomaar ineens heb je een respectabele leeftijd. Worden het gouden jaren of louter zorg om de aftakeling? Hoe behoud je goede moed? De laatste fase van het leven kan een boeiende reis zijn, met steeds duidelijker zicht op waar het in een mensenleven om draait en wie je zelf eigenlijk bent.

 

GROEIEN DOOR PIJN
2012 / 30 min /
Vroeger was tafeltennisster Bettine Vriesekoop een vrolijk, onbezorgd meisje. De sport maakte haar fanatiek en een tobber. Ook bokser Lucia Rijker begon in eerste instantie voor de lol, maar boosheid nam de overhand. Lucia en Bettine nemen elkaar mee naar trainers en meditatieleraren. Wat doe je als het leven de ring is geworden?

 

DHARMA DATING
2012 / 30 min /
Al op jonge leeftijd werkte Annelies Penning als rechter. Maar haar behoefte om daadwerkelijk iets te betekenen voor de medemens werd pas bevredigd toen ze relatiebemiddelaar werd. Als rechter scheidde ze echtparen. Nu zet ze zich juist in om mannen en vrouwen in liefde te verbinden.

 

LUCIA RIJKER EN HOE TE LEVEN MET FAMILIE
2011 / 30 min / Boeddhistische omroep
In het drieluik Lucia Rijker - Hoe te leven onderzoekt Lucia hoe je een persoonlijke band kunt aangaan met de wereld en de mensen om je heen, vanuit haar boeddhistisch perspectief. Het eerste deel is gewijd aan familie. Lucia praat met haar zus Norma en broer Harold, zanger Rob de Nijs en dakloze Chris te Raa.

 

LUCIA RIJKER EN HOE TE LEVEN MET VRIENDEN
2011 / 30 min / Boeddhistische omroep
In het drieluik Lucia Rijker - Hoe te leven onderzoekt Lucia op welke manieren je een persoonlijke band kunt aangaan met de wereld en de mensen om je heen, vanuit haar boeddhistisch perspectief. In dit tweede deel praat Lucia met Marte Röling, Patricia Steur en Prof. Dr. Paul de Blot over vriendschappen.

 

LUCIA RIJKER EN HOE TE LEVEN MET DE ANDER
2011 / 30 min / Boeddhistische omroep
In dit laatste deel van het drieluik Lucia Rijker – Hoe te leven gaat Lucia in gesprek met sociologe en ex minister WVC Hedy d’Ancona, zen-non Anjo Kasman en theatermaakster en actrice Adelheid Roosen over de ander. Rijker woont al 16 jaar in Los Angeles. Ze ziet duidelijk dat Nederland steeds minder een open samenleving wordt. Ze vraagt zich af waarom iedereen er niet meer vanzelfsprekend bij hoort.

 

Sandra-ex non tussen twee werelden
2011 / 30 min / Boeddhistische omroep
Ex non Sandra bouwt met vallen en opstaan een nieuw leven op. Ze trouwt met een ex-monnik en samen proberen ze op een eigentijds manier zingeving buiten het zenklooster te vinden.

 

OP STRAAT EN IN AUSCHWITZ Zenmeester Bernie Glassman
2011 / 30 min / Boeddhistische omroep
"De mate waarin iemand verlicht is, is af te meten aan in hoeverre deze persoon een ander helpt. Echt fysiek helpt." De Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman wil mensen uit hun ‘mindset’ halen, zodat ze actie gaan ondernemen en de ander de helpende hand gaan bieden.

 

LUCIA RIJKER: EEN NIEUW LEVEN
2010 / 60 min / Boeddhistische omroep
Vijftien jaar geleden begon ex-bokser Lucia Rijker in Los Angeles een nieuw leven. Al snel creëerde ze er dezelfde soort leefsituatie als in haar vorige woonplaats Amsterdam. Geïnspireerd door het boeddhisme vond ze pas een werkelijk nieuw begin. In deze film probeert ze lering te trekken uit de ervaringen van anderen.

 

THE DIRECTORS
2010 / 60 min / Rene Mendel
In 1984 richtten Ate de Jong, Dick Maas en George Schouten The Directors op, een band van speelfilmregisseurs. Later sloten zich meerdere regisseurs aan plus acteurs, actrices en zangeressen. Deze documentaire volgt de bandleden. Het is een verhaal over vriendschap, tegengestelde persoonlijkheden, ouder worden, ambities en illusies. Met ook onder andere Monique Klemann van Loïs Lane, acteur Huub Stapel en regisseur Nouchka van Brakel.

 

LUCIA RIJKER EN DE KRACHT VAN STILTE
2010 / 60 min / Boeddhistische omroep
Wat hebben een violist, een geluidskunstenaar, twee vrienden die tuinen ontwerpen en een zenmonnik met elkaar gemeen? Bij allemaal speelt stilte een grote rol in hun dagelijks leven. Boeddhist en meervoudig wereldkampioen boksen Lucia Rijker ontmoet hen tijdens haar onderzoek naar de verschillende facetten van stilte. Met onder andere altvioliste Esther Apituley en Filmmaker Frans Zwartjes.

 

LUCIA RIJKER ONDER BOZE JONGEREN
2009 / 54 min / Boeddhistische omroep
‘Omarm je woede’, zegt zenmeester Thich Nhat Hanh, maar jongeren weten niet eens waar  hun boosheid zit. Meervoudig wereldkampioen boksen en boeddhiste Lucia Rijker gaat op  onderzoek en raakt verwikkeld in een heus straatgevecht.

 

LUCIA RIJKER EN HET GEVECHT OM LIEFDE
2009 / 60 min /
Tot haar veertigste leefde Lucia Rijker alleen voor de topsport. Nu heeft ze tijd en ruimte om te leren wat liefde is. In het boksen en het spiritualisme/boeddhisme verlegde ze haar grenzen. De relatie met haar vriendin verdiepen is nu de uitdaging. Op haar zoektocht ontmoet Lucia Rijker onder anderen Sylvia Kristel, Ellen ten Damme, Hella en Freek de Jonge, rapper Negativ en zenmeester Ton Lathouwers.

 

DE LERAAR DER LERAREN – LOPÖN TENZIN NAMDAK
2009 / 60 min /
Ver vóór Boeddha ontstond de bönreligie. Eén van de grootste leraren binnen de Yungdrung bön-traditie is Lopön Tenzin Namdak. De gedreven Mexicaanse ondernemer Leonides Guadarrama zoekt de Lopön (Tibetaans voor ‘leraar’) op in zijn basisklooster te Kathmandu. Hij maakt ons deelgenoot van de wijze waarop de heldere wijsheid van deze leraar hem aangezet heeft tot het ontplooien van talrijke initiatieven.

 

GEBOREN OM TE DIENEN
2009 / 60 min / boeddhistische omroep
De film vertelt het verhaal van een unieke Tibetaaans leraar aan de hand van de inwijding van zijn reïncarnatie in 2008. Een 5-daagse gebeurtenis waar vooraanstaande boeddhistische leraren en leerlingen van over de hele wereld getuige van waren, waaronder ook zangeres en filmster Cher.

 

DE DALAI LAMA IN NEDERLAND
2009 / 60 min / boeddhistische omroep
De Dalai Lama baseert zijn lezing op A Guide to the Bodhisattva's Way of Life, het klassieke werk van Shantideva over de bodhisattva's, die volledige verlichting willen bereiken voor alle levende wezens. Hun technieken en methoden zijn niet alleen bedoeld voor boeddhisten, maar voor iedereen die een beter mens wil worden. Met dit onderricht laat de Dalai Lama zien hoeveel we met geduld en tolerantie kunnen bereiken in de strijd tegen agressie en het streven naar vrede.
 
BOEDDHISME EN DE WERELD
2008 / 30 min / Boeddhistische omroep
In mei 2007 komen boeddhisten uit 61 boeddhistische landen bij elkaar in het gebouw van de Verenigde Naties in Bangkok. Naast bespreking van het hoofdthema 'good governance' (juist bestuur), wordt de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha door de bijna 1500 aanwezigen gevierd. Keynote spreker op deze conferentie is Thich Nhat Hanh.
 
DOORN IN HET HART
2008 / 30 min / Boeddhistische omroep
Dolend door eindeloos vlakke landschappen belicht zenleraar Nico Tydeman levensvragen. Onvermijdelijk komt de dood ter sprake en hoe die ons aan het leven doet hechten. Tydeman verdiept zich sinds de jaren 70 in het zenboeddhisme en vindt daarnaast inspiratie bij de mystici. Centrale vraag: ‘Hoe de ongrijpbare vergankelijkheid te leven?’
 
TUTU, TINTIN EN TIBET
2008 / 30 min / Boeddhistische omroep
Een documentaire over de uitreiking van de 'Light of Truth' Award, door de Dalai Lama aan Desmond Tutu en de weduwe van Kuifje-tekenaar Hergé, Fanny Rodwell. Zij memoreert dat het voor haar en haar man een enorme schok was om het bezette Tibet te zien. Nadien was duidelijk dat de tragiek van de Tibetanen in het album aan de
 
DE OLYMPISCHE VLAM ONDER VUUR
2008 / 60 min / Boeddhistische omroep
De tocht van de olympische vlam heeft de kwestie China-Tibet de afgelopen maanden wereldwijd onder de aandacht gebracht. Deze documentaire toont Tibetaanse demonstaties in Kathmandu, Londen, Parijs en Amsterdam. Voor- en tegenstanders komen aan het woord. Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop komt al dertig jaar in China. Ze verwerpt het kritiekloze denken van de meeste Chinezen, maar bewondert tegelijk hun levenslust na alle ellende in de afgelopen eeuw.
 
DE TOEWIJDING VAN MATTHIEU RICARD
2008 / 65 min / Boeddhistische omroep
Een portret van monnik, schrijver, fotograaf en all-round weldoener Matthieu Ricard. Hij noemt zichzelf een clown die een beetje de wereld afreist. In werkelijkheid is hij een toegewijde Franse monnik die al ruim dertig jaar met tal van projecten in de weer is. Ricard verwierf internationale faam door het boek De monnik en de filosoof. We zien hem in de film op verschillende continenten bezig als persoonlijke vertaler van de Dalai Lama en tijdens wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie.

 
HET KROONJUWEEL VAN DE GEEST

2007 / 30 min / Boeddhistische omroep
Sakyong Mipham Rinpoche staat aan het hoofd van de Shambala-organisatie. Shambala is een traditie die zeer praktisch gericht is: een arts in opleiding vertelt hoe de op Shambhala geïnspireerde meditatie haar de ruimte schenkt om op een 'onbevreesde en zachtmoedige' manier haar patiënten tegemoet te kunnen treden.
 
ONDER DE BOEDDHABOOM
2007 / 60 min / Boeddhistische omroep
In de armste provincie van India, Bihar, ligt het pelgrimsoord Bodh Gaya. De Boeddhaboom, waaronder Boeddha 2500 jaar geleden de verlichting bereikte, wordt jaarlijks door duizenden pelgrims bezocht. Voor het eerst sinds 700 jaar komen Theravada-boeddhisten uit Bangladesh, Sri Lanka, Laos, Cambodja, Birma, Thailand en India bij elkaar op deze plek voor de ripitika chanting-ceremonie. Schoorvoetend keert het theravadaboeddhisme in de moederschoot India terug.
 
HET MILIEU EN DE GLIMLACH
2007 / 30 min / Boeddhistische omroep
Zenfilosoof' Maurice Knegtel gaat te rade bij diverse milieu deskundigen.
 
LUCIA RIJKER - EEN BOKSER, EEN BOEDDHIST
2007 / 73 min / Boeddhistische omroep
Lucia Rijker is viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen. Deze documentaire volgt haar gedurende de afgelopen turbulente vier jaar, waarin ze naar Hollywood gaat, het gevecht van haar leven misloopt en steeds nadrukkelijker voor keuzes wordt gesteld. Ondertussen speelt het boeddhisme een steeds centralere rol in haar leven.
 
IN DE RING VOOR DEMOCRATIE
2007 / 30 min / Boeddhistische omroep
Een Crossmediaproject, met een tv-programa, een website en een game.
In het kader van de themaweek over democratie bij de publieke omroep heeft wereldkampioen boksen en boeddhist Lucia Rijker gesprekken met vier mensen uit verschillende disciplines over wat democratie voor hen persoonlijk betekent.
 
DE DOOD EN DAARNA
2007 / 30 min / Boeddhistische omroep
Hoe gaat dat – doodgaan? Wat zie je, wat ervaar je? En kun je je gemoed nog enigszins sturen? En wat gebeurt er daarna? Een wedergeboorte? Hebben we daar zelf nog iets over in te brengen? In deze film doet Dagpo Rinpoche, een in 1932 in Tibet geboren lama, op een heldere manier verslag van de Tibetaanse visie op sterven en de spirituele begeleiding na de dood.
 
DE GEBOREN LERAAR

2006 / 30 min / Boeddhistische omroep
De organisatie Kadam Chöling, met veel Indonesiërs in haar achterban, haalde de 19-jarige Ling Rinpoche, een incarnatie van een belangrijke leraar van de Dalai Lama, naar Nederland.
 
DE DIAMANT, DE LERAAR EN ZIJN LEERLINGEN
2006 / 60 min / Boeddhistische omroep
Steeds meer leerlingen vinden de weg naar de woestijn van Arizona, waar ‘zakengoeroe’ Geshe Michael Roach een spirituele universiteit stichtte.
 
VOOR 11 SEPTEMBER
2006 / 30 min / Boeddhistische omroep
Een documentaire aan de hand van opnames van het allerlaatste concert in het WTC, vlak vóór 9/11. Hoofdpersoon in deze expressionistische film is componist Philip Glass.
 
DE 14 DALAI LAMA'S
2006 / 30 min / Boeddhistische omroep
De Zwitserse conservator dr. Martin Brauen heeft over de 14 Dalai Lama’s materiaal uit alle delen van de wereld verzameld. De tentoonstelling die hij maakte is tot 7 januari 2007 in het Wereldmuseum Rotterdam te bezichtigen.
 

BOEDDHA ALS BOOK
2005 / 60 min / Boeddhistische omroep
Een documentaire van 60 minuten over het behoud van de Tibetaanse tesktboeken waarvan op initiatief van Tarthang Tulku duizenden gratis uitgedeeld worden tijdens de Wereld Vrede Ceremonie onder de Boeddhaboom in Bodghaya, India.
 
EEN AANLOPENDE WAGENAS
2005 / 30 min / Boeddhistische omroep
Over de schrijver zenfilosoof Maurice Knegtel over het lijden van de mens anno
2005.
 
BOEDDHISME EN MEDIA
2005 / 30 min / Boeddhistische omroep
Over Boeddhisme in kranten, boeken, films, op tv en in de reclame. Verandert de leer door de commercialisering in het westen?
 
DANS MET DE STiLTE
2005 / 30 min / Boeddhistische omroep
Boeddhisme en film. Een documentaire over de films van Nathaniel Dorsky die hij ‘devotional cinema’ noemt.

 
DISCIPLINE ALS SPIEGEL
2005 / 30 min / Boeddhistische omroep
Christine Feldman, een van de bekendste Vipassana-meditatieleraren in het Westen, wordt door de deelnemers van een Vipassana week in Drenthe gewaardeerd vanwege haar praktische en humorvolle aanpak.
 
TERUG NAAR VIETNAM
2005 / 60 min / Boeddhistische omroep
Thich Nhat Hanh keert terug na 39 jaar ballingschap
Zenleraar Thich Nhat Hanh (Thay) keert in 2005 voor het eerst na 39 jaar naar Vietnam terug en dwingt, tijdens een loopmeditatie met zijn imposante gevolg dwars door het centrum van Hanoi, het respect van de communistische regering af.


BEVRIEND MET DE DOOD

2004 / 30 min / Boeddhistische omroep
Een documentaire over stervensbegeleiding. Een ongeneselijk zieke vrouw, van nog middelbare leeftijd, getuigt van een naderend einde. Ze verblijft in een hospice in Leiden. Een stervensbegeleider licht de boeddhistische visie op sterven toe.
 
TERUG NAAR VIETNAM
2004 / 60 min / Boeddhistische omroep
De crematie van Khandro Lhamo. Een documentaire van 60 minuten over de maanden durende ritueel ter voorbereiding van de crematie in Kathmandu van de echtgenote van de spirituele leraar van de Dalai Lama. De ceremonie werd een waardevol document omdat het geleid werd door de laatste hoge Lama’s die nog in Tibet geboren zijn.
 
LEVEN ZONDER SCHADUW
2004 / 30 min / Boeddhistische omroep
In deze film deelt Arnaud Maitland zijn emoties over wat het hem deed om - zelf ver van huis - zijn moeder te verliezen aan de ziekte van Alzheimer. Hij ontdekte dat het, zelfs in zo’n onomkeerbare situatie, mogelijk is in het reine te komen met spijt.

 
MY LIFE IS MY MESSAGE
2004 / 60 min / Boeddhistische omroep
Een documentaire van 60 minuten over zenleraar Thich Nhat Hanh. Rond Memorial Day, 11 september 2003 wordt hij in Washington gevolgd. Hij geeft er les aan Amerikaanse congresleden over 'Leven in aandacht'. Zo probeert hij in het centrum van de wereldmacht zijn vredesboodschap over te brengen. Ieder jaar nemen duizenden mensen deel aan de meditatieretraites van Thich Nhat Hanh. Hij werkte hij onder meer met groepen Palestijnen en Israëli’s. Gruwelijke ervaringen werden uitgewisseld om tot begrip te komen voor elkaars leed.
 
GOENKA EN VIPASSANA
2003 / 30 min / Boeddhistische omroep
Over spiritueel leider van de Vipassana meditatie. De Indiase voormalige zakenman S.N. Goenka onthult het hoe en waarom van de effectvolle 10 daagse stilte meditatie.
 
DE KLEUR VAN WIEROOK
2003 / 30 min /
Vietnamees boeddhist zijn in Europa.
Ruim 500 Vietnamezen – kleintjes, ouderen en monniken - kwamen voor de 14de keer bijeen op een campus bij Londen. Jongeren vertellen o.a. hoe ze via het boeddhisme antwoorden zoeken op de steeds nadrukkelijker opkomende discriminatie.
 
DE GENEZENDE GEEST
2003 / 30 min / Boeddhistische omroep
Bewustwording volgens Jon Kabat-Zinn.
Een intensieve training in geestelijke rust in het hartje van het hectische New York. Via sferische beelden uit Central Park wordt gepoogd een inzichtelijk beeld te geven van de diverse zijnsstadia tijdens de verschillende meditatietechnieken.
 
VOORBIJ DE DOOD
2003 / 30 min / Boeddhistische omroep
Over een bewustzijn zonder lichaam.
Cardioloog Pim van Lommel deed onderzoek naar bijna-dood-ervaringen. Samen met de Tibetaanse leraar Gehlek Rinpoche worden de diverse inzichten over het leven na de dood verder uitgediept.
 
DE MEESTER ALS LEERLING
2003 / 30 min / Boeddhistische omroep
Met Philip Glass en Gehlek Rinpoche.
Philip Glass benadrukt het belang van persoonlijke overdracht van de boeddhaleer. Al vanaf zijn 8ste is hij – via de muziek - vertrouwd met de unieke band tussen meester en leerling. Gehlek Rinpoche onderwijst: “Een goede dood bereik je door goed te leven.”
 
DE MOEILIJKSTE MANTRA
2003 / 30 min / Boeddhistische omroep
Met de Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh. Deze heeft sinds 2003 een centrum in Berlijn geopend. Een kleine duizend Duitsers volgen na hun werk onderricht en doen aan (loop)- meditatie. De nadruk wordt gelegd op praktische tips, als hoe met woede om te gaan en wat te doen om een relatie boeiend te houden.
 
HOME STREET HOME
2003 / 80 min / Boeddhistische omroep
Een lange documentaire van 80 minuten over de New Yorkse Zenmeester Bernie Glassman die compassie en spiritualiteit heeft gecombineerd met maatschappelijk engagement. Zo zette hij voor daklozen en aidspatiënten de Greyston Foundation op en organiseert hij retraites in New York en Auschwitz.
 
BEVRIEND MET DE DOOD
2003 / 30 min / Boeddhistische omroep
Een documentaire over stervensbegeleiding. Een ongeneselijk zieke vrouw, van nog middelbare leeftijd, getuigt van een naderend einde. Ze verblijft in een hospice in Leiden. Een stervensbegeleider licht de boeddhistische visie op sterven toe.
 
VILLA VPRO
2003 / 60 min / Vpro
Een muziekale rondgang door Villa vpro met Ernst Reijseger.
 
DE TOEKOMST BEPALEN - KARMA-ONDERRICHT.
2002 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Hoe karma te beInvloeden.
 
DE VONK EN HET VUUR - de weg van karma.
2002 / 30 min / Boeddhistsche Omroep
Met Sagyong Mipham Rinpoche, dr Han F. de Wit en prof F. Thurman.
De gevolgen van daden voor anderen en jezelf.
 
DE VOLGENDE STAP
2002 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Over mediteren in Auswitz en "street retreats" in New York en de
leer geIntegreerd in de psychiatrie.

​

SPIRIT IN BUSINESS

2002 / 30 min / boeddhistische omroep
Over de start in New York van een Spirit in Business-netwerk, met o.a. voormalig Indiase zakenman en nu spiritueel leider S.N. Goenka en politiechef van New Delhi Kirian Bedi.
 
BOEDDHISME EN POLITIEK
2002 / 30 min / Boeddhistische omroep
Een discussieprogramma met een zenmeester, een uitgever en een bankier, waar de nadruk lag op de persoonlijke verantwoordelijkheid.
 
DUIZEND HANDEN VAN KWAN YIN
2002 / 30 min / Boeddhistische omroep
Over de dissertatie van de voorloper van de Zen Boeddhistische stroming – Hui Neng - door Sinoboeddholoog Kees Kuiken. En een meerlagige duiding, via de hoofdnon - Chueng Neng Shi Fu - van de Chinese Tempel in Amsterdam, van het begrip mededogen.
 
DOOD DE BOEDDHA
2001 / 30 min / Booeddhistische Omroep
Over de vermaarde zenmeester en emeritus hoogleraar Slavische talen, Ton Lathouwers.

​

TRADITIONEEL EN WESTERS BOEDDHISME
2001 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Vanuit het World Trade Centre in New York - van vlak voor de aanslag. Met o.a. Sogyal Rinpoche de schrijver van het boek 'The Tibetan book of living and dying' en zijn profetische uitspraken aangaande de dood.
 
DE STOK EN DE HAAT
2001 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Discussieprogramma aangaande de boeddhistische houding ten opzichte van de terroristische aanslagen in de V.S.
Met Prof. Ria Kloppenborg, Prof. Johan Niezing, Dr. Han de Wit en
Prof. Rob de Wijk.
 
PHILIP GLASS PRACTISE
2001 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Philip Glass over de overeenkomst tussen mediteren en componeren.
 
EEN WERELDREIS
2001 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Eerwaarde, de thaise monnik, Mettavihari over de werking van de oude 'inzichts-meditatie'wordt.
En Beertje van Beers, staatsloterij presentatrice, probeert achter de reden van de Thaise goklust te komen.
 
DE WEG VAN DE STILTE
2001 / 30 min / Boeddhistische Omroep
Eerste uitzending van de Boeddhistische Omroep. Over het gezicht van Boeddha in Nederland. Met Shi Fu - een chinese non, prof. Ton Lathouwers - zenmeester, Phra Rajabuddivides - thaise monnik, prof, Johan Niezing- president van de Boeddhistische Unie Nederland, Geshe Sonam Gyaltsen - Tibetaanse monnik, Thong Tri - Vietnamese monnik en Jiun Hogen Roshi - zenmeester.

 
VPRO STUDIO PROGRAMMA'S
 
2000 / VPRO
1989 - 2001 Regie en montage voor VPRO studio programma's: BIJ LOBITH (1989 en 1990 - 20 x 1 uur), GEMENGDE GEVOELENS (1991 en 1992 - 7 x 50 min.), WERVINGSPROGRAMMA A-STATUS VPRO (1991 - live 1 1/2 uur), VILLA ACHTERWERK (1992 - 4 x 3 uur), HERFST IN HET PARADIJS (1992 - 2 x 1 uur), BEELDSTORM (1994 - 1 uur), THEMA AVOND (1994 - 1 uur), SYMPOSIUM (1995 - 7 x 50 min.), WACHTEN OP DE BARBAREN (1996 - 6 x 50 min), KLETS (1999 - 13 x 30 min.), EER EN GEWETEN (1999 en 2000 - 21 x 30 min.) en live regie REIZIGER IN MUZIEK (1991 - 2001) en ZOMERGASTEN (1994 - 2008).
 

 
VOOR DE HUMANANISCHE OMROEP

 
LONELY AT THE TOP- De rijkdom van eenzaamheid
1999 / 150 min / vrnl. Manu Hartsuyker
Een srie van 5 delen:
Deel 1: 'EERLIJKHEID ALS WAPEN', met actrice Jacqueline Bisset. (26 min.)
Deel 2: 'DROMEN DELEN' met filmproducent Lord David Puttnam. (25.10 min.)
Deel 3: 'PASSIE EN FILOSOFIE' met Amerikaans filosofe Martha C. Nussbaum.(24.30 min.)
Deel 4: 'PERSPECTIEF VAN BALLINGSCHAP' met geestelijk en politiek leider De Dalai Lama en Russische ruimtevaarder die het langst in de ruimte - de MIR - is geweest Moesa Manarov. (24.40 min.)
Deel 5: 'VERLANGEN ALS DRIJFVEER' Formule 1 coureur en vliegtuigmaatschappij eigenaar Niki Lauda, schrijver Alberto Moravia, politicus Michael Gorbatsjov. (24.40 min.)
 
 

VOOR DE OMROEP HINDU MEDIA
 
INKT VAN DE VEDA'S
1998 / 90 min / Migranten Televisie Amsterdam, Omroep Hindu Media
Een drie delige documentaire over de 4000 tot 6000 jaar oude heilige schrift van de Hindu religie.
 
 

VPRO DRAMA
 
EEN AANRANDING IN HET VONDELPARK
1996 / 30 min / Marcel Monnink/VPRO
Ans, een jonge vrouw, neemt op een nacht rond kerst afscheidt van haar geliefde. Op weg naar huis wordt ze, in het besneeuwde Vondelpark, overmeesterd door een eigenaardige man. Al worstelend komt Ans tot inzicht waarom mannen vrouwen nodig hebben.
Alleen achtergelaten probeert een agent Ans te troosten, maar ze is inmiddels wijzer geworden.
 
DAMESUNDERWEAR
1996 / 30 min / Manu Hartsuyker/VPRO
Jorus, een midden dertiger, krijgt huisarrest nadat bij hem op zolder een berg gestolen damesslips is gevonden.
Een vrouwelijke psycholoog komt bij hem op bezoek. Jorus laat haar hem en zijn huis onderzoeken en merkt op dat de psychologe zelf ook niet helemaal normaal is - ze draagt helemaal geen underwear.
 
MOEDERSHART KLOPT AAN
1996 / 30 min / Marcel Monnink/VPRO
Marie, een jonge vrouw, verlangt naar een kind, maar het wil maar niet lukken. Haar man, Herman, oppert het plan om het via de buurvrouw te proberen. Zij heeft er al twee, dus bij haar moet het lukken.
Ze komen overeen dat Herman eerst een tijdje bij buurvrouw blijft slapen om alvast eraan te wennen - de sexuele daad is tenslotte niet niks. Marie's geduld wordt vervolgens op de proef gesteld - Herman komt steeds minder vaak thuis. De hoog gespannen verwachtingen beginnen na verloop van tijd Marie parten te spelen.
 
 

ONAFHANKELIJKE PRODUCTIES
 
DE ANDERE KANT
1990 / 9 min / Karel van Ossenbruggen
Man verlangt naar een uitdagende vrouw, maar hangt toch ook aan geborgenheid. Over verlangen en bevredigen - en welke van die twee te prefereren.
 
 
LOIS LANE, PRINCE
1990 / 45 min / Karel van Ossenbruggen
Documentaire gedraaid in diverse steden van Italie en Spanje van Lois Lane die optrad in het voorprogramma van Prince's 'Nude Tour'.
 
IT'S THE FIRST TIME
1988 / 3 min / Gerry van der Zwaard, Suzanne Klemann
Videoclip in Spanje opgenomen van de popgroep Lois Lane.
 
PONT NEUF - THE ENCHANTMENT OF A BRIDGE
1985 / 30 min / Karel van Ossenbruggen
Een gedramatiseerde documentaire rondom het inpakproject van de Pont Neuf door kunstenaar Christo.
 

​

TENDERNESS, JAN ROT

1984 / 4.52 min / Miciel van den Berghe, Maja Van den Broecke, Marjo Schomaker

Videpclip Jan Rot
 

 
VOOR DE NTR
 
BEELDEN EN GEZICHTEN
1984 / 30 min / Jan Vrijman
Een gedramatiseerde documentaire i.v.m. het 100 jarig bestaan van het Rijksmuseum. Op zijn of haar manier ervaart iedere bezoeker een museum anders. Er is een iemand die dat probeert in een beeld te vangen.
 
 

SPEELFILMS
 
EEN ZAAK VAN LEVEN OF DOOD
1983 / 90 min / Matthijs van Heijningen
Een jonge vrouw heeft straatvrees. Haar goedwillende man weet er geen raad mee. Een dwingende vriend wel - tenminste in eerste instantie. Uiteindelijk wordt het meester slavin spel hem ook te veel en duwt hij haar van 10 hoog.
De echtgenoot zint op wraak.
 


THE AMERICAN DREAM BECOMES A LOVE STORY
1981 / 16 min / Monica Tegelaar
Een associatieve film, opgenomen in L.A., Toronto en N.Y. over de verwerking van een verloren liefde - met afwisselende stemmingen als: ontkenning, boosheid, hernieuwde hoop en uiteindelijk toch een langzame pijnlijke aanvaarding.
 

 

 

 


INSTANT PICTURES
1979 / 75 min / Matthijs van Heijningen
Victor, een man met een Deense bus en een Tjechisch paspoort, zwerft door een voorstad in Nederland. Hij observeert mensen en volgt aandachtig door hemzelf gecreerde voorvallen.
Na verloop van tijd dringt een vrouw zich aan hem op - hij houdt zich achter zijn camera schuil. Een taxi-chauffeuse heeft de avonturen van de twee nauwlettend gevolgd en weet Victor, wanneer hij weer alleen achter is gebleven, mee te lokken naar haar jacht. In de donkere nacht ontdoen deze twee eenzamen zich dan even van hun maskers. En als het weer licht wordt groeit er, ondanks alles, een sprankje troost.
 
DOOLTOCHT
1976 / 70 min / George Schouten
Een feest wordt geen feest. Tenminste niet wat de gasten er van verwachtten. Na afloop probeert ieder voor zich er toch nog iets van te maken - met elkaar - of desnoods, wanneer dat ook niet wat wordt, alleen. Bevredigen, al moet het zelfbevrediging zijn. Met uiteindelijk het weer op zichzelf teruggeworpen worden.
 
 

EXPERIMENTELE FILMS
 
10 DIVERSE EXPERIMENTELE FILMS
1975 / George Schouten
Studies in beeldtaal - naast de lol in het maken zelf.
 
TEST
1974 / 7 min / George Schouten
In een museum schrikt een vrouw van een naakt sculpture. Is ze het zelf? Ze krijgt de mogelijkheid aangeboden om hulp te zoeken bij een andere bezoekster. Maar omdat ze te lang twijfelt moet ze de confrontatie aan - en zichzelf ook blootgeven.
 
SPEED
1973 / 6 min / George Schouten
Experimentele film over angst, snelheid en speed.
 
UNDERSTATEMENT
1973 / 11 min / George Schouten
Experimentele film met een man en een vrouw. Verlangen en angst strijden om de eerste plaats.
 
                                          ***

 

bottom of page